Cum s? transformi muzica în motorul care m?re?te productivitatea muncii

Cum să transformi muzica în motorul care mărește productivitatea muncii

Home » Blog » Cum să transformi muzica în motorul care mărește productivitatea muncii
2018-08-23

Un studiu realizat la Universitatea din Windsor din Canada a arătat că ascultarea muzicii poate crește productivitatea muncii.

 

Dar cum să transformi muzica în motorul care crește productivitatea companiei tale? Răspunsul la această întrebare ți-l vom oferi în acest articol.

 

Albert Einstein, unul dintre geniile istoriei, a spus:

 

"Întotdeauna mă gândesc la muzică și muzică îmi umple visele de zi. Îmi pot vedea viața în termeni de muzică, iar ea îmi oferă multă bucurie."

 

Ziua este plină de diverse activități și lucrări în așteptare care trebuie îndeplinite, așadar, găsirea de strategii pentru gestionarea timpului și pentru îmbunătățirea productivității este de cea mai mare importanță. Una dintre cele mai importante strategii potrivit studiilor realizate este muzica.

 

Studii privind avantajele muzicii

 

Muzica ajută neurotransmițătorul fericirii

Din punct de vedere biologic, sunetele melodice ajută la motivarea secreției de dopamină în zona de recompense a creierului. Acest lucru se reflectă într-o bună dispoziție, stimă de sine și sănătate.

 

Creșterea productivității muncii și a performanței superioare

Un studiu realizat într-o bancă britanică a arătat că, atunci când lucrătorii au ascultat muzică plină de viață, performanța lucrătorilor a fost cu 12,5% mai mare decât atunci când nu au ascultat-o.

 

Este nevoie de doar 15-30 de minute

Experții au stabilit, de asemenea, că melodiile instrumentale sunt excelente pentru concentrare. Ascultarea lor timp de 15 și 30 de minute va fi suficientă pentru a atinge un grad ridicat de concentrare.

 

Muzică + Muncă = o mai bună concentrare

Se spune că 7 din 10 persoane se concentrează mai bine și au o dispoziție mai bună atunci când ascultă muzică în timpul zilei de lucru.

 

Zgomot vs. muzică în zona de lucru

Când lucrăm, există, de obicei, un zgomot de mediu care ne distrage atenția de la activitatea pe care o desfășurăm.

 

Exemple de distractori

Construcția clădirii pe o parte

O conversație străină

Zgomotul mașinilor

Claxonul mașinilor

De fiecare dată când un zgomot ne distrage, creierul nostru suferă o mică deconectare de la munca pe care o facem și va dura câteva secunde sau chiar câteva minute pentru a ne reconecta și a continua activitatea pe care o desfășurăm.

Menținerea concentrării este vitală în fiecare zonă a companiei, de la atelierul sau fabrica în care produsele sunt asamblate, la birourile corporative în care se desfășoară negocieri pentru închiderea tranzacțiilor mari.

Deși se pare că aceste distrageri nu afectează prea mult productivitatea muncii, realitatea este că acumularea timpului pierdut se reflectă de obicei în performanță, în principal în acele activități care necesită un grad ridicat de concentrare.

Ai grijă! Uneori, mediul prea liniștit nu ajută la fluxul de lucru. Trebuie să identifici caracteristicile fiecărei zone luând în considerare activitățile care se desfășoară.

 

Când este mai bine să asculți muzică?

Nu toată muzica este bună pentru creșterea productivității, trebuie să alegi muzica potrivită atunci când lucrezi. Selectează melodii care te motivează, nu care îți distrag atenția.

Un element important pentru determinarea importanței muzicii este definirea gradului de concentrare necesar activităților din fiecare zi.

 

Ce activități desfășori la locul de muncă?

Există studii care arată că muzica ajută mult atunci când sarcina de lucru este plictisitoare sau repetitivă.

Muzica poate fi o distragere a atenției atunci când activitatea necesită o mare creativitate.

În activități care nu sunt repetitive, dar nu necesită creativitate, muzica fără versuri, de obicei, funcționează mai bine (clasică, instrumentală, electronică).

 

Ascultarea muzicii cu ajutorul cuvintelor activează partea creierului nostru legată de limbă, care ne poate distrage atenția dacă activitatea pe care o facem are legătură cu folosirea limbajului, cum ar fi scrierea unui raport sau crearea de rapoarte.

 

Dacă faci ceva la care nu te pricepi foarte bine, muzica poate fi dăunătoare. Când înveți cum să faci un anumit lucru, muzica îți poate distrage atenția.

 

Ce muzică este ideală pentru creșterea productivității?

În urma studiilor realizate s-a ajuns la concluzia că genul pe care o persoană trebuie să-l asculte depinde de tipul de activitate pe care o desfășoară. 

 

Clasic

Acest gen este ideal atunci când lucrezi cu numere sau efectuezi recenzii detaliate. Datorită armoniei sale este posibil să ți se îmbunătățească în mod semnificativ starea de spirit și să te ajute să te concentrezi asupra unei activități pentru mai mult timp.

 

Sunete binaurale

Când trebuie să acorzi o atenție deosebită și să depui efort intelectual, această muzică este ideală, deoarece este rezultatul reproducerii unor frecvențe foarte asemănătoare în fiecare ureche, prin utilizarea căștilor. În acest mod, creierul "percepe" un al treilea sunet, prin care poate ajunge la o anumită stare mentală, care este potrivită pentru concentrare și studiu.

 

De asemenea, și muzica pop, ambientală, dance, electronică poate crește productivitatea muncii. Acum că știi care sunt marile beneficii ale muzicii, ascultă împreună cu colegii de muncă genul de muzică potrivit pentru voi.

 

Audiție plăcută!

 


Copyright © BIGG.ro. Toate drepturile rezervate
Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site.

Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la BIGG.ro în vigoare